KAPADOKYA GASTRONOMİ FESTİVALİ SONA ERDİ

İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor; tarih boyunca bu kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı sundu.
Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve “Kapadokya’da Bahar Sofraları“ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı.
UNWTO’nun Mayıs 2021’de ilk kez başlattığı Dünyanın En İyi Turizm Köyü Programına taşıdığı özelliklerle en iyi turizm köyü olarak tescil edilen Mustafapaşa’nın genel tanıtımı yapılarak köyün tarihi ve turistik zenginliklerini yansıtmak üzere seçilen mekânlar; Kapadokya Üniversitesi Enstitü Konağı, Old Greek House (Asmalı Konak), Serafim Konağı, Sarıkonak, Topakoğlu Konağı, Mehmet Şakir Paşa Medresesi, Kapadokya Üniversitesi tarafından İdari Bina olarak kullanılan Haralambos Sultanidis Konağı ziyaret edildi. Program, Kapadokya Üniversitesi Uçhisar Sanat Yerleşkesinde, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Yesevi Sanat Topluluğunun Türk Halk Oyunları ve Türk Müzikleri konseri ile devam etti.
Ardından, Kapadokya Üniversitesi Sağlık Yerleşkesinde düzenlenen Hıdırellez müziklerinin ve ritüellerinin yapıldığı, Aşçılık ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin hazırladığı bölge mutfağının yemekleri etkinlik katılımcılarına sunuldu. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ve Nevşehir Valisi Sayın Ali Fidan’ın açılış konuşmaları ile etkinliğe devam edildi.
Karasar: “Gastronomi Festivalimizde Ülkemizin En Önde Gelen Gastronomi Yazarları, Gastronomi Önderleri, Şefleri, Mekân Sahipleri ve Gastronomi Alanında Gerçekten Marka Olmuş Herkes Bulunuyor”
“Kapadokya Üniversitesi adına sizleri burada görmekten çok mutluluk duyuyoruz. 3. Geleneksel Gastronomi Şenliğimiz Hıdırellez’de ile yapılarak baharın gelişini birlikte kutluyoruz. Gastronomi Festivalimizde ülkenizin en önde gelen gastronomi yazarları, gastronomi önderleri, şefleri, mekân sahipleri, gastronomi alanında gerçekten marka olmuş herkes bulunuyor. Bunun için en büyük teşekkürü tabii ki Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Funda F. Aktan’a ediyorum. Gastronomi, sizlerin çok iyi bildiğiniz gibi üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir konu. Sizlerle bu gece burada olmaktan mutluluk ve şeref duyuyoruz.”
Fidan: “Yüzyıllarca Değişik Kültürlere, Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapan Kapadokya Bölgemiz, Gastronomi Açısından da Türkiye’nin En Zengin Bölgelerinden Biridir”
“Bu güzel etkinlikle ilimizde, sizlerle bizleri buluşturan Kapadokya Üniversitemize, ilimizin bu güzide kurumuna her şeyden önce çok teşekkür ediyorum. Başta Kapadokya Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Ali Karasar Rektörümüz olmak üzere tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Sizin gibi kıymetli misafirlerimizin ilimizde olmasından duyduğum memnuniyeti tekrar ifade ediyorum. Bu vesileyle şubat ayında eden üniversitemizin kurucusu ülkemizin yetiştirdiği en önemli münevverlerden mütefekkir ve yazarlardan olan Alev Alatlı Hocamızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Üniversite camiamıza sabırlar diliyorum. Biz Nevşehir ilimizi Türkiye’de Anadolu’nun kalbinde, Kapadokya’nın merkezinden bir coğrafi yer olarak tanımlıyoruz. İlimiz doğan güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginliğiyle her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste misafire ev sahipliği yapıyor.
Kapadokya tabii sadece peri bacalarıyla, yeraltı şehirleriyle, vadileriyle değil, yaşam kültürüyle, mimarisiyle, gastronomisiyle de Türkiye’nin en önemli, en kritik, en güzel yerlerinden birisidir. Yüzyıllarca değişik kültürlere, medeniyetlere en sahipliği yapan Kapadokya bölgemiz gastronomi açısından da Türkiye’nin en zengin bölgelerinden birisidir.
Farklı kültürlere en sahipliği yapan bölge yıllarca geçen süreç içinde kültürlerin birbiriyle etkileşimiyle yemek kültürü ve lezzetler bakımından da çok zengin bir kültürel varlığa sahiptir. Ancak maalesef diyoruz, üzülerek söylüyoruz ki bu büyük zenginliğimizi hak ettiği şekilde bir yüzüne çıkarabilmiş, tanıtabilmiş değiliz.
Elbette bu tür etkinliklerle, üniversitelerimizle, kamu sektörüyle, yerel yönetimlerle, turizm sektörünün farklı bileşenleriyle ve tabii sizin gibi işinin erbabı konusunda uzman misafirlerimizin eliyle bu açığımızı giderecek. Gastronomi bakımından da ilimizi en güzel şekilde tanıtacak. Turizmin zaten olumlu yönde ilerleyen bölgemiz turizminin gastronomi yönüyle de desteklenmesine katkı sağlayacağız. Ben tekrar emeği geçen katkı sağlayan bütün üniversitemiz çalışanlarına teşekkür ediyorum.”
Festivalin ikinci günü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser’in moderatörlüğünde, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof. Dr. Haşim Şahin ve Dr. Öğr. Üyesi Seyhan Murtezan İbrahimi’nin katıldığı “Anadolu ve Balkanlarda Hıdırellez Kültürü” başlıklı seminer ile başladı.
Prof. Dr. Haşim Şahin: “Türklerde Hızır ve İlyas Kültü”, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu: “Hıdırellez Ritüelleri” Üsküp Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Seyhan Murtezan İbrahimi: “Balkanlarda Hıdırellez Kültürü” konulu konuşmalarıyla misafirleri bilgilendirdi. Seminerin ardından misafirler, kuruluşu yedi yüz yıl öncesine dayanan Cemil Köyü’nü ziyaret ettiler. Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser ve Mustafa Uysun rehberliğinde Keşlik Manastırı ve Cemil Kiliselerinin ziyaret edildiği gezi Ürgüp’te bulunan Aziz Georgios (Hıdırellez) Kilisesi ile sona erdi.
Kapadokya Gastronomi Festivali Montana Cafe & Restaurant’ın ev sahipliğinde gerçekleşen akşam yemeğiyle son buldu.