KENDİNİ GELİŞTİR

Afrika’da uyanan her aslanın aklında tek düşünce vardır: O gün, en yavaş koşan ceylandan daha hızlı koşabilmek… Aksi halde açlıktan ölecektir.

Aslan ya da ceylan olmanın aslında pek önemi yok. Önemli olan bir önceki günden daha hızlı olman gerektiğidir. Eğer aslansan bil ki en yavaş ceylan dün avlandı. Bugünkü ceylanlar dünkünden daha hızlı… Eğer ceylansan bil ki bugün daha hızlı olmalısın çünkü sıra sana gelmiş olabilir.

Önemli olan kimden daha iyi olup olmadığın değil,dünden daha iyi olup olmadığındır.

Hedeflerine varmak için her gün kendini geliştirip mesafe kat etmelisin. Her yıl, yeni bir konuda yeterlilik kazanıp genel kültür ve bilgi birikiminle çevrende itibar görmelisin.

“Hayat bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeyedevam ettiğin sürece düşmezsin.”  C. Pepper

Sen, başarı yolculuğuna çıkmış bir yolcusun. Oysa, ne zaman büyük bir hayalini paylaşacak olsan, çevrende seni ciddiye almayan insanlar tanıdın ve omuzların çöktü. Sınırlarını öğretip törpülediler sıra dışı düşüncelerini. Sen de inanmaya başladın söylenenlere ve gayretini büyütmek yerine, belki de hayallerini küçülttün.

Her hayal bir başarı ile sonuçlanmasa daher başarı bir hayal ile başlar.

İnsanlar uzaya çıkmayı hayal edememiş olsalardı şayet, ona ulaşmanın yollarını arayamazlardı. Yüzlerce kez başarısızlığı tatmış olan Edison, eğer hayal etmeseydi ampulü bulamazdı.

İş arayan kimi insanın en büyük hayali, para kazanacağı herhangi bir iş bulabilmektir. Limon satmayı hayal eder mesela ve bu hayali onu limon satmanın imkânlarını aramaya yöneltir. Sonuçta iyi bir limon satıcısı olur… Kimi ise dünyayı kurtarmayı hayal eder. Hayaller duaya dönüşür ve evrendeki tüm iyi güçler bu duaya “âmin” der. Bu hayalin sahibi, önce kendi dünyasını sonra da başka insanların hayatlarını kurtarır.

“Amaçlar her zaman bir beden büyük olmalı kiona göre gelişelim.” JosieBisset

Büyük hedeflere ilerlemek keyifli bir yolculuktur ama yolda gerekecek erzaktan biraz fazlasıyla yola çıkmalısın. Amacın ağaca çıkmaksa, aya çıkmayı hedeflemeli ve buna göre planlar yapmalısın. Hazırlığını aya çıkacak şekilde tamamlarsan, ağaca çıkmak, senin için işten bile sayılmayacaktır.

Başarı yolculuğunda dikkat edeceğin en önemli şey ise işin magazin boyutuna takılmamaktır. Reklam yapmaya ve hedeflerini insanlarla paylaşmaya hiç gerek yok. Unutma ki büyük nehirler, sessiz ve derinden akar. Büyük hayallerini, küçük insanlarla paylaşma çünkü; kiminin başarısına kiminin hayali bile yetişemez.

“Herkes zirveye çıkmak istemeyebilir bazıları istatistik insan olmayı seçer. Bu insanlar doğdukları zaman Devlet İstatistik Enstitüsündeki görevli “yeni doğanlar” hanesine bir çarpı atar. Zamanla evlenirler “evliler” hanesine bir çarpı atılır. Sonra çocukları olur o haneye bir çarpı atılır. En sonunda ölürler “ölenler” hanesine bir çarpı atılır. İstatistik insanın varlığı ya da yokluğu sadece Devlet İstatistik Enstitüsü’nün rakamlarını değiştirir. Kendi hayatlarının dışına taşıp dünyada olumlu ve güçlü bir iz bırakmadan ölürler. Bu bir seçimdir ve saygı gösterilmelidir.”[1]

“Aptallığın göstergesi, bir şeyi hiç denemeden imkânsız olduğunu söylemektir… Bahse girerim kibugündünya tarihini şekillendirmekte olan bütün insanların, gençken büyük düşleri vardı” Anton Chechov

Sen ısrarla ve samimiyetle, olmak istediğin başarılı insanı düşünmeye devam edersen, bu düşünceler seni o kişiye dönüştürecektir. “İnanç, görmediklerimize inanmaktır. Bunun ödülü ise inandıklarımızı görmektir.” diyor bir atasözü…  İleride yapmak istediğin büyük ve muhteşem şeyleri düşün. Benzer şeyleri başaran insanlar, senden çok da farklı değiller aslında. Belki de sende eksik olan iki şey var: İnanç ve cesaret…

Gelecekteki başarın için bir planlaman yoksabaşarısızlığını planlıyorsun demektir.

Hayatının filmini, bir figüran olarak tamamlamayı da filmin başrolü olmayı da sen seçeceksin. Ya varlığı ile yokluğu çok şey değiştirmeyen biri olacaksın bir ömür boyu, hayatın zorluklarından şikâyet edeceksin her daim ve rüzgâr önündeki yaprak misali savrulacaksın; ya da kendi rüzgârını oluşturacak, gittiğin her yere başarıyı da götüreceksin.

 

www.aydinadakli.com