KOMŞU İLLER İLE ETKİNLİK

Her yıl 25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm, bu yıl Kapadokya bölgesinde düzenlenen anlamlı bir etkinlikle yeni bir boyut kazandı. Niğde ve Nevşehir merkezli iki dernek, dayanışmayı ve birlikteliği simgeleyen bir organizasyonda güçlerini birleştirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve saha ortakları, Niğde merkezli Yetim Eli Derneği ve Nevşehir merkezli Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği işbirliğinde, 29 Kasım 2024 tarihinde Nevşehir Uygulama Otelinde organize edilen akşam yemeğinde 35 kadın ve çocuklarından oluşan toplam 100 kişiyi bir araya getirildi. 
Etkinliğe, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi temsilcileri de katılarak kadınlara, şiddetle mücadelelerinde yalnız olmadıkları mesajını Verdi. 
Yetim Eli Derneği Koordinatörü Şahin Mercan, etkinlikte yaptığı konuşmada, kadınların şiddetten uzak bir yaşam sürdürebilmeleri için ekonomik bağımsızlıklarının ve çocukların eğitimine verilen önemin altını çizdi. Mercan, Yetim Eli Derneği’nin bu alanlarda çözüm üretmeye hazır olduğunu vurguladı.
Mercan, konuşmasında Yetim Eli Derneği’nin 35 yıllık geçmişine dikkat çekerek, bugüne kadar burs desteğiyle iş hayatına kazandırılan 3.500 öğrencinin, derneğe sağladığı maddi destekle Niğde’de ekonomik sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü ifade etti. Bu modeli, son üç yıldır Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği iş birliğinde Nevşehir’e taşıdıklarını belirten Mercan, katılımcı kadınlara yalnız olmadıkları mesajını iletti. 
Etkinlik, tüm giderleri Yetim Eli Derneği tarafından karşılanarak, kadın ve çocuklar için güven dolu bir ortamda gerçekleşti. Katılımcıların belirlenmesi ve organizasyona dahil edilmeleri ise Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği tarafından sağlandı.
Programın sonunda Yetim Eli Derneği, katılımcı kadınlara nakdi yardım ve gıda desteği sunarak dayanışma ruhunu bir kez daha pekiştirdi.
Bu anlamlı etkinlik, sadece Nevşehir ve Niğde arasındaki dayanışmayı güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda kadınların şiddetten arındırılmış bir yaşam için ihtiyaç duyduğu desteğin somut bir örneği oldu.