uluer
versa
Mustafa DURSUN
Köşe Yazarı
Mustafa DURSUN
 

GEÇİREN GEÇİRENE

  İki gündür sosyal medya da boy boyresimler ,çaya zam geldi diye izliyoruz ,190 liraya satılan 1 kğlık çay - 235 tl olmuş yani kabaca yüzde 20 güncelleme şey  edilmiş. Artık ,asgari ücrete yapılan ve yapılacak zamlarla ,ya da emekliye ,bilhassa memur emeklisine yapılacak zamlarla durumu kurtarma şansımız çok zor gözüküyor. Mesela, şu an asgari ücret 17.002 tl iken, en düşük emekli memur maaşı ise 17.587 tl  yani 25/30 yıl kamu hizmetinde bulun ve 17.587 tl maaş al. Şu anda ülkemizde 10.523.105'i SSK emeklisi, 2.849.668'i BAĞ-KUR emeklisi ve 2.478.471'i Emekli Sandığı emeklisi olmak üzere, toplam 15.851.244 emekli yer almaktadır. Sonuçta diğer emekli grupları  ise 12.500 tl maaş almaktadır. Bu paralarla geçinmek mümkün mü ? Elbette hayır. Fakat şunu da anlamak mümkün değil . Hep deriz ya. Yav millette para yok. Restoranlar, kafeler eğlence merkezleri hatta AVM ler tıka basa dolu, millet bol bol para harcıyor. Bu hususta ayrı bir araştırma konusu , işletme ve iktisat fakültelerinde belki de tez konusu. Başka bir mevzu da ,sarraf ve döviz bürolarında ki alan satan vatandaş sırası , genelde de alanlar çoğunlukta. Yani millette para çok mu, yok mu. Cevabı ise olanda çok , olmayanda yok. 80 li - 90 lı yıllarda orta direk diye bir kavram vardı ve merhum Özal bu kavramı çok kullanırdı. Günümüz de orta direk diye bir şey kalmadığını düşünüyorum , ülkemizde  para kazanan ve rahat harcayan % 10 bir azınlık, geriye kalanı da elindeki bütçe ile bir ayı tamamlamaya çalışan bir kesim kaldı. Tamam pandemi, tamam deprem , dünyada ki global ekonomik  kriz ve diğer  sıkıntılar,  şu veya bu gerekçelerin arkasına lütfen sığınmayalım. Yav gücümüz, bankalara , GSM operatörlerine , araç muayene istasyonlarına ,sigorta şirketlerine de mi yetmiyor . Adamlar kafalarına göre zam yapıyorlar. Daha dün Sayın Ulaştırma Bakanına gazeteciler soruyor. GSM operatörlerinin fahiş fiyat uygulaması için ne düşünüyorsunuz diye . Sayın Bakan biz onlara karışamayız diyor. Nasıl olacak kim karışacak anlamış değilim. Velhasıl geçiren geçirene. Allah yardımcımız olsun. Sağlıcakla kalın.              
Ekleme Tarihi: 10 Ekim 2024 - Perşembe
Mustafa DURSUN

GEÇİREN GEÇİRENE

 

İki gündür sosyal medya da boy boyresimler ,çaya zam geldi diye izliyoruz ,190 liraya satılan 1 kğlık çay - 235 tl olmuş yani kabaca yüzde 20 güncelleme şey  edilmiş.

Artık ,asgari ücrete yapılan ve yapılacak zamlarla ,ya da emekliye ,bilhassa memur emeklisine yapılacak zamlarla durumu kurtarma şansımız çok zor gözüküyor.

Mesela, şu an asgari ücret 17.002 tl iken, en düşük emekli memur maaşı ise 17.587 tl  yani 25/30 yıl kamu hizmetinde bulun ve 17.587 tl maaş al.

Şu anda ülkemizde 10.523.105'i SSK emeklisi, 2.849.668'i BAĞ-KUR emeklisi ve 2.478.471'i Emekli Sandığı emeklisi olmak üzere, toplam 15.851.244 emekli yer almaktadır.

Sonuçta diğer emekli grupları  ise 12.500 tl maaş almaktadır.

Bu paralarla geçinmek mümkün mü ? Elbette hayır.

Fakat şunu da anlamak mümkün değil . Hep deriz ya. Yav millette para yok. Restoranlar, kafeler eğlence merkezleri hatta AVM ler tıka basa dolu, millet bol bol para harcıyor.

Bu hususta ayrı bir araştırma konusu , işletme ve iktisat fakültelerinde belki de tez konusu.

Başka bir mevzu da ,sarraf ve döviz bürolarında ki alan satan vatandaş sırası , genelde de alanlar çoğunlukta.

Yani millette para çok mu, yok mu. Cevabı ise olanda çok , olmayanda yok.

80 li - 90 lı yıllarda orta direk diye bir kavram vardı ve merhum Özal bu kavramı çok kullanırdı. Günümüz de orta direk diye bir şey kalmadığını düşünüyorum , ülkemizde  para kazanan ve rahat harcayan % 10 bir azınlık, geriye kalanı da elindeki bütçe ile bir ayı tamamlamaya çalışan bir kesim kaldı.

Tamam pandemi, tamam deprem , dünyada ki global ekonomik  kriz ve diğer  sıkıntılar,  şu veya bu gerekçelerin arkasına lütfen sığınmayalım.

Yav gücümüz, bankalara , GSM operatörlerine , araç muayene istasyonlarına ,sigorta şirketlerine de mi yetmiyor .

Adamlar kafalarına göre zam yapıyorlar. Daha dün Sayın Ulaştırma Bakanına gazeteciler soruyor. GSM operatörlerinin fahiş fiyat uygulaması için ne düşünüyorsunuz diye .

Sayın Bakan biz onlara karışamayız diyor. Nasıl olacak kim karışacak anlamış değilim.

Velhasıl geçiren geçirene. Allah yardımcımız olsun.

Sağlıcakla kalın.

 

 

 

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.